Η Οστεοπενία, το πρώιμο στάδιο της Οστεοπόρωσης, μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 35 ετών, όπου η οστική μάζα μειώνεται προοδευτικά.(1)
Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση. Όταν ο ιατρός σας αναφέρει ότι έχετε οστεοπενία, σημαίνει ότι η οστική σας πυκνότητα είναι χαμηλή αλλά όχι σε τόσο χαμηλό επίπεδο ώστε να έχετε οστεοπόρωση. Ο ορθότερος όρος περιγραφής είναι «χαμηλή οστική πυκνότητα».
Το αποτέλεσμα μιας μέτρησης οστικής πυκνότητας παρέχει συνήθως μια τιμή σε μια κλίμακα που ονομάζεται T-score. Ένα T-score μεταξύ -1 και -2,5 σημαίνει ότι κάποιος έχει χαμηλή οστική πυκνότητα. Ένα άτομο με T-score -2,2 έχει χαμηλότερη οστική πυκνότητα από ένα άλλο με T-score -1,2 ή -0,8.
Η χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος χάνει οστική μάζα. Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που η οστική τους πυκνότητα ήταν πάντοτε κάτω του μετρίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα που δεν είχαν ποτέ φυσιολογική οστική πυκνότητα για διάφορους λόγους όπως γενετικούς (κληρονομικότητα-γονίδια), σωματότυπος ή συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις και νοσήματα. Επίσης, όσο κάποιος μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει χαμηλή οστική πυκνότητα.
Μόνο μετά τη 2η μέτρηση οστικής μάζας μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν έχει απώλεια οστού. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και 3η και 4η μέτρηση ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός. Οι μικρές αποκλίσεις δεν αποτελούν εχέγγυο απώλειας ή όχι οστικής μάζας.
Η οστεοπενία δεν είναι νόσος. Σημαίνει όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εκδηλωθεί οστεοπόρωση στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει λιγότερη οστική μάζα για να χαθεί. Όταν οι άνθρωποι με οστεοπενία αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερη απώλεια οστικής πυκνότητας, τότε εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα, συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφανίζουν όσοι δεν έχουν οστεοπενία.
Συμπτώματα
Η οστεοπενία χαρακτηρίζεται σιωπηρή νόσος γιατί δεν δίνει συμπτώματα ώστε να κινητοποιήσει τον πάσχοντα.
Όταν υπάρχουν αυτά είναι
- Πόνος στην ράχη
- Απώλεια ύψους
- Πόνοι στα κόκκαλα
- Κάταγμα δυσανάλογο με το οστικό τραύμα
(1) RAISZ LG (2005) PATHOGENESIS OF OSTEOPOROSIS: CONCEPTS, CONFLICTS, AND PROSPECTS.
J CLIN INVEST 115:3318-3325