Το ασβέστιο, είναι το μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στον οργανισμό, ως συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.
Το ασβέστιο έχει κυρίως δομικό ρόλο και συμβάλλει στην οστεοποίηση. Επίσης είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς, αλλά και της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης. Συνεργάζεται τόσο με το φώσφορο για τη δόμηση υγιών οστών και δοντιών, όσο και με το μαγνήσιο για σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία. Το ασβέστιο, σε ποσότητα 1.000 περίπου γραμμαρίων αποθηκεύεται με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, σε οστά και δόντια, διαμορφώνοντας τη σκληρή υφή τους.
Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα υψηλές στην παιδική και την εφηβική ηλικία, όταν σχηματίζεται ο σκελετός, αλλά και κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, όταν το έμβρυο απαιτεί το ασβέστιο από διατροφή της μητέρας του, για να χτίσει το δικό του σκελετό. Τέλος είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και τη μεγαλύτερη ηλικία, όπου η έλλειψή του είναι πιο πιθανή.
Ως γνωστό μεγάλες ποσότητες ασβεστίου περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Γάλα, γιαούρτι, τυρί περιέχουν υψηλές ποσότητες και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό. Ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μικρότερες ποσότητες.